روش های جدید رژیم غذایی برای جلوگیری از زوال عقل
1 min read

اینترنت مملو از توصیه هایی برای تیز نگه داشتن مغز با افزایش سن است و بیشتر آن بر روی غذاهایی که می خوریم متمرکز است. سرفصل ها وعده می دهند که بلغور جو دوسر با زوال عقل مبارزه می کند. زغال اخته حافظه را بهبود می بخشد. قهوه می تواند خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش دهد. روغن ماهی مصرف کنید. فیبر بیشتری بخورید. الکل را کنار بگذارید. میان وعده آجیل. صبحانه را حذف نکنید.
یک مطالعه رژیم غذایی اخیر توجه رسانه ها را به خود جلب کرد، با عنوانی که ادعا می کند، ” بسیاری از مردم ممکن است به زوال عقل دچار می شوند .” این مطالعه که دسامبر گذشته در Neurology منتشر شد ، نشان داد افرادی که رژیم غذایی غنی از غذاهای ضد التهابی مانند میوهها، سبزیجات، لوبیا و چای یا قهوه مصرف میکنند نسبت به افرادی که از غذاهایی که التهاب را افزایش میدهند، مانند قند مصرف میکنند، کمتر در معرض خطر زوال عقل قرار دارند. ، غذاهای فرآوری شده، چربی های ناسالم و گوشت قرمز.
اما این مطالعه، مانند بسیاری از تحقیقات در مورد رژیم غذایی و زوال عقل، نتوانست ارتباط علت و معلولی را ثابت کند. و این برای ارائه توصیه هایی که مردم باید از آنها پیروی کنند به اندازه کافی خوب نیست. چرا مشخص کردن اینکه آیا غذاهایی که می خوریم می توانند به جلوگیری از زوال عقل کمک کنند، چنین چالشی را ثابت کرده است؟
اول، زوال عقل، مانند بسیاری از بیماری های مزمن، نتیجه تعامل پیچیده ژن ها، شیوه زندگی و محیط است که محققان به طور کامل آن را درک نمی کنند. رژیم غذایی فقط یک عامل است. دوم، تحقیقات تغذیه نامرتب است. مردم برای به یاد آوردن غذاهایی که خوردهاند، تلاش میکنند، رژیم غذاییشان در طول زمان تغییر میکند، و اصلاح آنچه مردم میخورند – حتی به عنوان بخشی از یک مطالعه تحقیقاتی – بسیار دشوار است.
برای چندین دهه، محققان تلاش کمی برای جلوگیری یا به تاخیر انداختن بیماری آلزایمر و سایر انواع زوال عقل انجام دادند زیرا فکر می کردند راهی برای تغییر مسیر این بیماری ها وجود ندارد. به نظر می رسید که زوال عقل نتیجه پیری و پرتاب بدشانس تاس ژنتیکی باشد.
در حالی که دانشمندان انواع ژنتیکی را شناسایی کردهاند که خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش میدهند، محققان اکنون میدانند که افراد میتوانند با اتخاذ یک سبک زندگی سالمتر خطر خود را کاهش دهند: اجتناب از سیگار کشیدن، کنترل وزن و قند خون، ورزش، مدیریت فشار خون و اجتناب از مصرف زیاد الکل. همان رفتارهای سالمی که خطر ابتلا به بسیاری از بیماری های مزمن را کاهش می دهد.
رژیم غذایی در چندین مورد از این رفتارهای سالم خلاصه می شود و بسیاری از مطالعات نشان می دهند که رژیم غذایی نیز ممکن است مستقیماً نقشی داشته باشد. اما چه چیزی باعث ایجاد یک رژیم غذایی سالم برای مغز می شود؟ اینجاست که تحقیقات درهم میرود.
علیرغم مطالعات فراوانی که با هدف تشریح تأثیر تغذیه بر زوال عقل انجام شده است، محققان نمی توانند با قطعیت چیزهای زیادی را بیان کنند. مت کبرلین، که در دانشگاه واشنگتن در سیاتل در مورد پیری مطالعه میکند، میگوید: «فکر نمیکنم که رژیم غذایی بر خطر زوال عقل یا انواع بیماریهای مرتبط با افزایش سن تأثیر بگذارد، تردیدی وجود ندارد. اما «آیا مؤلفههای خاصی از رژیم غذایی یا استراتژیهای تغذیهای خاص وجود دارد که در این رابطه سبب شوند؟» او شک دارد که به همین سادگی باشد.
ارزش امتحان کردن را دارد
در ایالات متحده، حدود 6.5 میلیون نفر، که اکثریت قریب به اتفاق آنها بالای 65 سال سن دارند، با بیماری آلزایمر و زوال عقل مرتبط با آن زندگی می کنند، تخمین زده می شود. کارشناسان انتظار دارند تا سال 2060، با افزایش جمعیت سالمندان، نزدیک به 14 میلیون نفر از ساکنان بالای 65 سال به بیماری آلزایمر مبتلا شوند. علیرغم دههها تحقیق و بیش از 100 آزمایش دارویی، دانشمندان هنوز نتوانستهاند درمانی برای زوال عقل پیدا کنند که چیزی بیش از مهار موقت علائم باشد ( SN: 7/3/21 & 7/17/21, p. 8 ). ماریا فیاتارون سینگ، متخصص سالمندان در دانشگاه سیدنی میگوید: «واقعاً آنچه باید انجام دهیم این است که از آن جلوگیری کنیم.
بر اساس گزارشی که در سال 2020 توسط Lancet انجام شد، 40 درصد از موارد زوال عقل را می توان با اصلاح ده ها عامل خطر پیشگیری کرد یا به تاخیر انداخت . این گزارش به صراحت رژیم غذایی را مطرح نمی کند، اما برخی از محققان فکر می کنند که نقش مهمی ایفا می کند. پس از سال ها تمرکز بر روی غذاها و اجزای رژیم غذایی خاص – چیزهایی مانند روغن ماهی و مکمل های ویتامین E – بسیاری از محققان در این زمینه شروع به بررسی الگوهای غذایی کرده اند.
این تغییر منطقی است. ما ویتامین E برای صبحانه و ویتامین C برای ناهار نداریم. ما غذاها را به صورت ترکیبی می خوریم. او این مطالعه را در مورد زوال عقل و رژیم های ضد التهابی منتشر شده در Neurology رهبری کرد . اما تغییر از مکملها به رژیم غذایی کامل از بیشمار غذا، این تحقیق را پیچیده میکند. خوردن یک قرص یک بار در روز راحت تر از یک روش جدید و سالم تر غذا خوردن است.
جایی که رژیم غذایی مناسب است
تا 40 درصد از موارد زوال عقل را می توان با اصلاح 12 عامل خطر پیشگیری کرد یا به تعویق انداخت. هدف قرار دادن برخی از این خطرات از دست دادن سلول های عصبی در مغز را کاهش می دهد. مداخلات دیگر از توانایی مغز برای عملکرد و سازگاری محافظت می کند، حتی اگر مقداری از دست دادن عصبی رخ داده باشد، مفهومی به نام ذخیره شناختی. رژیم غذایی حداقل در چهار مورد از این عوامل خطر نقش دارد.
دوازده عامل خطر قابل اصلاح برای زوال عقل
کاهش آسیب سلول های عصبی
- دیابت را به حداقل برسانید
- درمان فشار خون بالا
- جلوگیری از آسیب سر
- سیگار نکش
- کاهش آلودگی هوا
- چاقی میانسالی را کاهش دهید
ذخیره شناختی را افزایش یا حفظ کنید
- ورزش مکرر را حفظ کنید
- افسردگی را کاهش دهید
- از مصرف زیاد الکل خودداری کنید
- درمان اختلال شنوایی
- ارتباط اجتماعی مکرر را حفظ کنید
- به سطح بالای تحصیلی برسند