یخ خشک چیست؟ و چه کاربردهایی دارد؟
1 min read

یخ خشک یکی از عناصر اصلی مهمانی هالووین و یک جلوه ویژه محبوب برای تئاترهایی است که سعی در ایجاد حالتی شبح وار دارند. اما مه غلیظ سفیدی که آن تولید می کند چیست؟ و چرا یخ خشک مانند یخ معمولی در گودالی ذوب نمی شود؟
برخلاف تکه های یخ موجود در نوشیدنی سرد ، یخ خشک به هیچ وجه ذوب نمی شود تا مایع شود. در عوض، در دمای اتاق، مستقیماً از جامد به گاز تبدیل میشود، فرآیندی که تصعید نامیده میشود.
یخ خشک شکل جامد دی اکسید کربن است، مولکولی که حیوانات هنگام بازدم بیرون می دهند و گیاهان هنگام فتوسنتز آن را دریافت می کنند. دی اکسید کربن یک گاز در دمای اتاق است و در نقطه ای بسیار پایین تر از آب، جامد منجمد می شود: -109 درجه فارنهایت (-78 درجه سانتیگراد).

انجماد دی اکسید کربن نیز پیچیده تر از انجماد آب است. به گفته شرکت Continental Carbonic Products، یک تولید کننده یخ خشک، برای تولید آن ، ابتدا گاز دی اکسید کربن سرد شده و تحت فشار قرار می گیرد تا به مایع تبدیل شود. سپس مایع از فشار خارج شده و اجازه داده می شود تا دوباره به گاز منبسط شود. این انبساط باعث کاهش سریع دما می شود و مقداری از دی اکسید کربن به گلوله های جامد یخ خشک منجمد می شود. سپس آن گلولهها به صورت تکههایی در میآیند که میتوانند در تأسیسات ذخیرهسازی مواد غذایی، آزمایشگاههای زیستپزشکی و، بله، خانههای خالی از سکنه هالووین استفاده شوند.
سرمای تلخ آن مواد فاسدشدنی را برای مدت طولانی تری سرد نگه می دارد. اما همچنین آن را از یخ معمولی خطرناک تر می کند.
لمس آن با پوست لخت دستوری برای سرمازدگی فوری است و تنفس بیش از حد مه دی اکسید کربن آن می تواند شما را خفه کند.
بنابراین از انبر استفاده کنید. یخ خشک را در یک منطقه با تهویه مناسب نگه دارید و از یخ معمولی برای نوشیدنی های تابستانی خود استفاده کنید.